Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς για τη συστροφή του όρχι (Του Βάιου Παπαδημητρίου)

Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς για τη συστροφή του όρχι (Του Βάιου Παπαδημητρίου)

Οι εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις στην υγεία ενός παιδιού δεν είναι ιδιαίτερα πολλές και μία από αυτές ανήκει στην ειδικότητα της Ουρολογίας.

Η συστροφή του όρχι αποτελεί πραγματικά μία από τις πολύ επείγουσες παθήσεις και όλοι οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για αυτήν. Αποτελεί τη συχνότερη οξεία ουρολογική πάθηση στην παιδική και εφηβική ηλικία . Παρόλα αυτά, συστροφή μπορεί να παρατηρηθεί και σε μεγαλύτερα άτομα, ακόμα και σε ηλικίες άνω των 25 ετών.

Οι δύο όρχεις ουσιαστικά τρέφονται από ένα ‘κορδόνι’ που λέγεται σπερματικός τόνος. Αυτός ο σωλήνας περιέχει τα αγγεία και τα νεύρα του όρχι, καθώς και το σωληνάκι που χρησιμεύει για την έξοδο του σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση και λέγεται σπερματικός πόρος. Η συστροφή του όρχι επί της ουσίας είναι συστροφή του σπερματικού τόνου, δηλαδή ο όρχις κάνει μία στροφή γύρω από τον άξονά του και τυλίγεται ο τόνος. Η στροφή αυτή μπορεί να είναι 180, 360 ή και περισσότερων μοιρών. Αυτό εμποδίζει την είσοδο αίματος και ο όρχις ισχαιμεί και κινδυνεύει με πλήρη καταστροφή. ΣΕ αυτό το σημείο έγκειται και η ανάγκη πολύ έγκαιρης αναγνώρισης από το γονέα της αμεσότητας της επίσκεψης στον ουρολόγο.

Η κλινική εικόνα της συστροφής είναι συνήθως (όχι όμως πάντα) ιδιαίτερα θορυβώδης. Ο πόνος στην περιοχή εμφανίζεται αιφνιδίως και συχνά ξυπνά το παιδί ή τον έφηβο από τον ύπνο του. Το σακουλάκι που περιέχει τους όρχεις και λέγεται όσχεο διογκώνεται, κοκκινίζει και είναι πολύ επώδυνο. Συχνά υπάρχουν και γενικά συμπτώματα ,όπως πόνος στην κοιλιά ,ναυτία και έμετοι.  Στα βρέφη συνήθως η συστροφή εκδηλώνεται με επίμονο κλάμα, δίπλωμα των ποδιών στην κοιλιά και εμέτους.

Οι γονείς αλλά και οι νέοι άνδρες θα πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση αυτή. Η επείγουσα χειρουργική διερεύνηση αποτελεί το μόνο τρόπο σωτηρίας της λειτουργίας του όρχι. Συνήθως αυτή πρέπει να γίνεται μέσα σε 6 μόνο ώρες από την έναρξη του πόνου, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που και αρκετές ώρες αργότερα μπορεί να σωθεί η ορχική λειτουργία. Όσο μεγαλύτερη είναι η στροφή του σπερματικού τόνου, τόσο πιο πιθανή η απώλεια της ορχικής λειτουργίας. Αν περάσει μεγαλύτερο διάστημα , κάτι που συνήθως οφείλεται στην καθυστέρηση της επίσκεψης στον ουρολόγο, ο όρχις δεν αιματώνεται και το μόνο που γίνεται στο χειρουργείο είναι ορχεκτομή (πλήρης δηλαδή αφαίρεση του οργάνου). Ο ψηλός βαθμός υποψίας των γονιών και η γρήγορη επίσκεψη στον ειδικό ιατρό συνήθως αρκούν για την αποφυγή της απώλειας του όρχι.

Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου (Λαμία)


Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ena ki ena nea

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου