Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε τρόπο να κρατά φρέσκες και χωρίς να «μαυρίζουν» τις μπανάνες! (φωτό, βίντεο)


Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Έλληνα, επίκουρο καθηγητή Ιωάννη Στεργιόπουλο του Τμήματος Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, κατάφεραν και αποκωδικοποίησαν και συνέκριναν το DNA τριών συγγενικών παθογόνων μικροοργανισμών (μυκήτων) οι οποίοι καταστρέφουν τις μπανάνες σε όλο τον κόσμο, δίνοντας ελπίδες ότι μελλοντικά θα υπάρχουν πιο ανθεκτικές κι ελκυστικές στον καταναλωτή μπανάνες!  

Και όλα αυτά για να μπορούμε να βελτιώσουμε το αισθητικό πρόβλημα που έχουν οι ώριμες μπανάνες, που όταν ωριμάζουν μαυρίζουν και αποτρέπει πολλούς από εμάς απ’ την κατανάλωσή του.
Το λεγόμενο σύμπλεγμα ασθενειών Σιγκατόκα που πλήττουν τις μπανάνες, οφείλεται σε τρεις μύκητες, οι οποίοι εμφανίσθηκαν διαδοχικά κατά τον προηγούμενο αιώνα: κίτρινη σιγκατόκα, μαύρη σιγκατόκα και «eumusae leaf spot». Η κίτρινη σιγκατόκα εμφανίσθηκε πρώτη, αλλά σήμερα πια οι άλλοι δύο μύκητες είναι πιο καταστρεπτικοί, ιδίως η μαύρη σιγκατόκα, που μεταδίδεται μέσω του αέρα και πλήττει τα φύλλα των μπανανιών σε όλο τον κόσμο. Χωρίς χημικό έλεγχο, η ασθένεια προκαλεί τεράστιες οικονομικές ζημιές στους παραγωγούς, καθώς όχι μόνο καταστρέφει πολλά φυτά αλλά επίσης προκαλεί πρόωρη ωρίμανση του φρούτου, με συνέπεια η μπανάνα να μαυρίζει γρήγορα.
Η ποικιλία μπανάνας Κάβεντις -η πιο διαδεδομένη διεθνώς-, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στον μύκητα της μαύρης σιγκατόκα. Μάλιστα, επειδή οι μπανάνες αυτές εμφανίζουν μεγάλη γενετική ομοιομορφία (για να παράγονται μαζικά), η νόσος μπορεί να τις εξαφανίσει επίσης μαζικά.
Οι ερευνητές πάντως δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της μπανάνας. «Τώρα, για πρώτη φορά, κατανοούμε τη γενετική βάση της εξέλιξης της μολυσματικότητας αυτών των μυκητικών νόσων, πράγμα που μας δίνει την ευκαιρία να παρέμβουμε αποτελεσματικά», ανέφερε ο Στεργιόπουλος. Παράλληλα, εκτός από την παραγωγή πιο ανθεκτικών μπανανών, η νέα ανακάλυψη πιστεύεται ότι θα επιτρέψει μελλοντικά και τη μείωση της χρήσης μυκητοκτόνων, με τα οποία ψεκάζονται οι μπανάνες, καθώς εκτός του ότι επηρεάζουν την ποιότητα του φρούτου επιβαρύνουν και την υγεία των καλλιεργητών.
Σημειώστε ότι η μπανάνα είναι το κορυφαίο φρούτο στον κόσμο και το τέταρτο μεταξύ των καλλιεργούμενων τροφίμων γενικότερα. Ωστόσο, η παγκόσμια βιομηχανία μπανάνας θα μπορούσε να εξαφανισθεί μέσα σε 5 ως 10 χρόνια, εξαιτίας των ασθενειών που προκαλούν οι μύκητες. Ήδη οι τρεις παθογόνοι μικροοργανισμοί της Σιγκατόκα από κοινού μειώνουν δραματικά την παραγωγή μπανανών κατά τουλάχιστον 50%, ποσοστό που θα φθάσει στο 70%, αν δεν τεθούν υπό έλεγχο.
Μην πετάτε τις μπανανόφλουδες
Σε πολλές χώρες όπως στην Ινδία, η μπανανόφλουδα θεωρείται ξεχωριστή λιχουδιά με πολλά οφέλη για τον οργανισμό και, μάλιστα, σύμφωνα με το περιοδικό Business Insider, περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών Β6 και Β12, μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.
Σημείωσε ότι η σάρκα μιας μεσαίας μπανάνας περιέχει σημαντικά ποσοστά της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης διαφόρων θρεπτικών ουσιών, όπως 12% των ινών, 17% της βιταμίνης C, 20% της βιταμίνης Β6, 12% του καλίου και 8% του μαγνησίου, ενώ αν στη συνέχεια φας και τη φλούδα θα λάβεις ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των θρεπτικών συστατικών.
Βέβαια, μπορεί η σάρκα να είναι μαλακή και γλυκιά αλλά η φλούδα ινώδης και ελαφρώς πικρή, γι’ αυτό πριν τη φας πρέπει να την τηγανίσεις, να την ψήσεις ή να τη βράσεις για τουλάχιστον 10 λεπτά, μιας και η θερμότητα διασπά τις ίνες και την μαλακώνει κάνοντας την και πιο εύπεπτη. Εναλλακτικά, μπορείς να την προσθέσεις σε smoothies. Επιπλέον, όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα τόσο πιο λεπτή και γλυκιά γίνεται η φλούδα.
Άλλες χρήσεις της μπανανόφλουδας
Αν πάλι δεν πείθεσαι με τίποτα να δοκιμάσεις μπανανόφλουδα, δες κάποιες εναλλακτικές χρήσεις της:
* Γίνεται εξαιρετικό λίπασμα λόγω του υψηλού ποσοστού καλίου που περιέχει και το οποίο κάνει καλό στην ανάπτυξη των φυτών.
* Σταματάει τη φαγούρα από τα τσιμπήματα. Απλά τρίψε το εσωτερικό της φλούδας πάνω στο τσίμπημα.
* Γυαλίζει από φύλα φυτών μέχρι παπούτσια και ασημικά.

* Είναι ένα και ένα για καθαρισμό προσώπου. Βάζεις το πρόσωπο σου πάνω από κατσαρόλα με βραστό νερό (που έχεις αποσύρει από τη φωτιά πριν) για 10 λεπτά, ώστε οι ατμοί να ανοίξουν τους πόρους του δέρματος και στη συνέχεια τρίβεις απαλά το πρόσωπο με το εσωτερικό μέρος της φλούδας, ξεπλένεις με κρύο νερό και λες αντίο στα μαύρα στίγματα.
* Κάποιοι χρησιμοποιούν το εξωτερικό της φλούδας ακόμα και για να διώξουν τις ενοχλητικές κρεατολιές, που μπορεί να έχουν σε διάφορα μέρη του σώματός τους. Κόβεις ένα κομμάτι από τη μπανανόφλουδα και αφού το πλύνεις πολύ καλά, το δένεις πάνω στην ελιά για 3-4 μέρες και για αρκετές ώρες. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό!
pronews

Πηγή
Μοιραστείτε το στο Google Plus

1ki1 news - ena ki ena nea

Το 1ki1 News Group είναι πολυσυλλεκτικός διαδικτυακός τόπος που ανανεώνεται συνεχώς, όλο το 24ώρο, όλο τον χρόνο.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου